Friday, 4 May 2012

aku nak cari 'dia'...

hidup saya, awk , dia , dan mereka..mesti tak sunyi dari ujiankan?? kadang2 ujian tu wat kita BENGANG je ngan orag tu>.<!!! ade jugak ujian jenis org asyik wat kita nak marah jer!! n ade gak yang wat muka kita nie xley nk senyum sampai sehari:'(


well, frankly speaking..


menda2 kat atas tu la yang slalu kita sebut sebagai ujian. Klu kita happy, ceria..x plak kita msukkn dlm katogeri ujian kan?? sbb mse tu jiwa kita x resah n gelisah n rase menyampah smpai nk smash2 org kut..haha. 


Alhamdulillah..br je nk menulis panjang2 lagi ttg ujian nie, terbaca kat newsfeed facebook ttg ujian yang saya br nk trgkan^^


haha, so, saya pun cpt2 gi copy n paste. hee~>.<~

Hidup kita tak akan sepi daripada UJIAN..

SUSAH itu ujian, SENANG itu juga ujian.
SAKIT itu ujian, SIHAT itu juga ujian.
MISKIN itu ujian, KAYA itu juga ujian.

Hatta keluarga, isteri dan anak-anak juga adalah ujian buat kita.
Adakah sesuatu yang ada pada kita ini BUKAN UJIAN dari ALLAH??
Tidak ada, semuanya UJIAN daripada ALLAH.Lantas, cukupkanlah kesabaran dalam diri kita.

ALLAH SWT berfirman :
"Hai sekalian orang-orang yang beriman, bersabarlah dan cukupkanlah kesabaran itu." ( Ali-Imran : 200 )


Lagi ALLAH SWT berfirman :
"Sesungguhnya orang-orang yang bersabar itu dipenuhi pahala mereka dengan tiada hitungannya kerana terlalu banyaknya ia."( Az-Zumar : 10 )

so..ape kne mengena menda nie dgn 'AQ NK CRI DIA' ?? 

NA~ well, aq rse klu korang nk hadapi ujian nie sorang2 mesti beratkn?? jangan nak tipu la klu hang habaq mai kat ceq hang bole hadapi sorang2. even as i telling ya above, kesenangn juga ujian. well, xkn la klu korg happy coz of something korang just held it to urselfkan?? mesti nk share~ org kte "share the happiness with others make it double"  


N waktu kita sedih or lemah mesti korang jumpa org yg rapatkn nk luah ape yg terbuku di hati, bg bahu nie rse ringan sikit bebannya although that person maybe xley wat pape to solve the prob. BUT, saya caya korang mesti rse thanx a lot la kat org yg dgr masalh korang tu kan?? N org kate " share the sadness will cut it to half"


ok2, klu korg boleh jugak hadapi semua nie sorang2, FINE:) no offence^^

SO, kat sini, aq nak share la... 


12 SIFAT SAHABAT SEJATI MENURUT IMAM AL-GHAZALI ^^


well, aq just nk tolong korang utk cri sahabat sejati..maybe its hard *i noe..i still not find yet*  but atleast we worth a try kan?so..bce la ye..

1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.


*SMAKL*




*SMIK*

*JDK*
                           



*KIBAR*


                                                    


:: AKU NAK CARI 'DIA' DAN AKAN TERUS MENCARI^^

1 comment:

  1. Tak cari aku sbb aku ada je kat sni

    ReplyDelete